Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!
  • Naslovna
  • Politika
  • Gospodarstvo
  • Sport
  • Događanja
  • Crna kronika
  • Hrvatska i svijet
  • PR članak
  • Lifestyle
  • Video
  • Arhiva
  • Home
  • Lifestyle
  • ZA NAJUKUSNIJE MESO S ROŠTILJA Jednostavna, ali odlična marinada!

ZA NAJUKUSNIJE MESO S ROŠTILJA Jednostavna, ali odlična marinada!

Lifestyle
13. srpnja 2019.
Alenka Kučić
970
Share
  • Facebook
  • Google plus
  • Twitter
  • Linkedin
rostilj 3

Ako je vremenska prognoza točna, nedjelju ćemo moći provesti na otvorenom. Osim toga, plina neće biti sve do sutra do 15 sati, a to je razlog više da se ne zadržavate u kuhinji, već da ukusan ručak pripremite na roštilju. Za meso i povrće se pobrinite sami, a mi vam donosimo recept za jednostavnu marinadu koja će meso učiniti ukusnijim.

Neki će reći da ovisi o energentu, drugi o jačini vatre, treći smatraju da to ovisi isključivo u kvalitetu mesa, ali svi se slažu u jednom - dobre marinade čine meso ukusnijim i neizostavni su dio svakog roštilja!

Marinade su, piše portal Volim meso, mješavina neke vrste masnoće i kiseline uz dodatak začina, s ciljem da djelomično omekšaju meso i začine ga. Meso se zato stavlja u marinadu do otprilike tri sata prije nego će ići na roštilj. Možemo ga držati i duže, do dva dana, ali u tom slučaju izbjegavajte dodati u marinadu veću količinu soli jer sol ima tendenciju izvlačenja vlage iz mesa. To bi kod pečenja moglo rezultirati suhim i ‘drvenastim’ mesom.
Kod marinada morate paziti na još dvije stvari. Koristite li češnjak i luk, češnjak protisnite, a luk osolite i ostavite da odstoji. U marinadu dodajte samo sok od luka ili i njega jako dobro usitnite, gotovo do kaše. U oba slučaja možete se odlučiti za prah navedenih lukovica. Jedino je važno da vam na mesu ne ostanu komadi luka ili češnjaka jer bi to moglo dovesti do njihovog zagorijevanja i gorčenja.
Osim kad se radi o vrlo malim komadima mesa te mesu koje se kratko termički obrađuje, izbjegavajte marinade koje sadrže šećer, bilo kao smeđi šećer, pekmez, šećer u alkoholu ili šećer koji se već nalazi u gotovim proizvodima, poput kečapa, ako ga imate običaj dodavati u marinadu. Pri dužem pečenju, šećer će se topiti, karamelizirati i na kraju zagorjeti, a vi ćete umjesto hrskave dobiti pougljenu koricu.

rostilj
Donosimo recept za osnovnu marinadu:

 

Sastojci:

100 ml suncokretovog ulja
100 ml jabučnog octa
pola čajne žličice soli
svježe (krupno) mljeveni papar
3 – 4 češnja protisnutog češnjaka

Protisnuti češnjak stavite u mužar, dodajte sol i papar, pa uz žlicu ulja i octa dobro izmiješajte. Kad dobijete emulziju dodajte i preostalu količinu ulja i octa, pa time dobro natrljajte meso sa svih strana.
Ova marinada pogodna je za sve vrste mesa, kao i za ribu.

marinada rostilj

ak/aktualno.hr(volimmeso.hr

Alenka Kučić 14872 Posts   0 Comments

Prethodna Vijest

walnasl
„English Waltz“ - nova izložba u Galeriji HDLU
Događanja
2019-07-13

Sljedeća Vijest

sdp 4
Članovi varaždinskog Foruma mladih SDP-a organizirali akciju "Vladini utezi"
Politika
2019-07-13
Izdvojeno
gorivo benzin
Sutra rastu cijene goriva?
Gospodarstvo
1. ožujka 2021.
N.K.
a varazdin kapucinski
Varaždinke i Varaždinci, uključite se u savjetovanje o uređenju povijesne jezgre grada
Događanja
1. ožujka 2021.
Alenka Kučić
ivanec rasvjeta
ŠIROM GRADA IVANCA Radovi na postavljanju dopunske javne rasvjete u nizu naselja vrijedni 200.000 kuna
Događanja
1. ožujka 2021.
N.K.
kzz-tal-2-750x530
Krapinsko-zagorska županija i Italija kao primjer sinergije i dobre prakse!
Događanja
1. ožujka 2021.
N.K.
Video & fotogalerija
gradske-kava-kafici-grad-varazdin-18FOTO: OTVORENE TERASE Svi žele svoje mjesto pod suncem
Događanja
1. ožujka 2021.
prva aLepoglavčanka Anita Husnjak zidove pretvara u bajke – ovo je njezina nevjerojatna životna priča!
Fotogalerija
28. veljače 2021.
naslKREATIVNOST I VJEŠTINA – ČAROLIJA Čakovčanka Andreja Rodiger unikatne drvene kućice pretvara u ljupke uporabne predmete
Fotogalerija
27. veljače 2021.
stan sanja guth (8)Ovaj prekrasan varaždinski stan ostavit će vas bez daha! “Kad se ja u prostoru dobro osjećam, onda je to to“
Fotogalerija
21. veljače 2021.
zagorje (4)FOTO: Zagorski puti i suha zemlja
Fotogalerija
21. veljače 2021.
Aktualno.hr - Čitaj, slušaj, gledaj!

© 2018 Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju

Impressum
Uvjeti i pravila korištenja | Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Cjenik oglašavanja

  • Developed by Online-press ltd.
Tvrtka Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju posvećuje veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Politika zaštite privatnosti uređuje način postupanja s informacijama koje tvrtka Vox media d.o.o. – za marketing i komunikaciju obrađuje odnosno prikuplja prilikom posjeta našoj internet stranici aktualno.hr. Napominjemo kako se obrada prikupljenih osobnih podataka temelji na jednoj od zakonitih osnova obrade u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka. Politika zaštite privatnosti obuhvaća: Korištenje i otkrivanje odnosno prijenos osobnih podataka, Politiku vezanu uz korištenje i pohranjivanje Kolačića (HTTP cookies), Pravila vezana uz Newsletter, Web trgovinu, Sigurnost, Rokove pohranjivanja, Prava korisnika, Automatiziranu obradu, Veze s drugim stranicama te Obavijest o promjenama i kontakt. Za potpuni tekst o Cookies politici i Zaštiti osobnih podataka i detaljnije informacije o svakom pojedinom području pogledajte ovdje: Izjava o privatnosti i sigurnosti podataka.Slažem se
Privacy & Cookies Policy