Aktualno hr - Varaždin - Novi Marof - Čakovec - Međimurje - aktualne vijesti i događanja Sjeverozapadne Hrvatske

Obnovljivi izvori energije

Cijena struje ipak bi mogla rasti tijekom godine

Obj. 17.02.2017. 05:13


Cijena struje u narednim mjesecima nesumnjivo će porasti. Početkom godine cijena struje snižena je zbog smanjenja PDV-a, ali ostalo je neriješeno financiranje obnovljivih izvora energije, zbog čega će cijena struje prije ili kasnije ići prema gore.

Na zadnjoj sjednici Vlade uoči nove godine donesena je uredba o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije kojom je na godinu dana odgođena obveza opskrbljivača električne energije za preuzimanjem električne energije koju operater otkupljuje od povlaštenih proizvođača. Time je spriječeno značajno poskupljenje struje do kojega je trebalo doći zbog potrebe poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. 

Rješavanje problema s financiranjem obnovljivih izvora je odgođeno. Ostalo je otvoreno tko će snositi taj trošak jer samo u ovoj godini, zbog novih proizvodnih kapaciteta koji su u pogonu od 2016. i 2017., treba osigurati više od milijardu kuna za poticaje zelenim proizvođačima. Na Vladi je da pronađe najbezbolnije rješenje, a kako sad stvari stoje, čini se da će na kraju trošak za obnovljive izvore biti raspoređen između građana i opskrbljivača.

www.aktualno.hr

//sadrzaj kraj


 
<
>