Aktualno hr - Varaždin - Novi Marof - Čakovec - Međimurje - aktualne vijesti i događanja Sjeverozapadne Hrvatske

Sjever Hrvatske zasada bez ospica

Ospice ponovo prijete

Obj. 16.02.2017. 17:59


Nakon više od godinu dana, ponovno su se pojavile ospice u Hrvatskoj. Oboljele su dvije odrasle osobe iz Zagreba i troje djece iz Splitsko-dalmatinske županije. Prvi registrirani oboljeli od ospica u ovom razdoblju, dijete iz Splitsko-dalmatinske županije koje je oboljelo za vrijeme boravka u Zagrebu, bilo je u kontaktu s prvom registriranom odraslom osobom u Zagrebu - doznaje se u Zavodu za javno zdravstvo.

Za dvoje odraslih bolesnika ne zna se jesu li cijepljeni protiv ospica, a za troje se djece zna da je jedno od njih primilo jednu dozu cjepiva, dok drugo dvoje djece nije cijepljeno protiv ospica. Procijepljenost djece protiv ospica, rubele i zaušnjaka je u Hrvatskoj u opadanju zadnjih pet godina, dok je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ona iznimno niska, među najnižima u Republici Hrvatskoj. Podjednako su zabrinjavajući i niski cjepni obuhvati u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Cijepljenje protiv ospica, rubele i zaušnjaka je najbolji način za zaštititi dijete od ospica, a trajno održavanje visokih cjepnih obuhvata je jedini način da se spriječi epidemija ospica. 
Za solidnu i dugotrajnu zaštitu treba primiti dvije doze cjepiva u minimalnom razmaku od 28 dana, ali i jedna doza cjepiva pruža solidnu zaštitu kod 95 % cijepljenih osoba.

www.aktualno.hr

//sadrzaj kraj


 
<
>