Aktualno hr - Varaždin - Novi Marof - Čakovec - Međimurje - aktualne vijesti i događanja Sjeverozapadne Hrvatske

Ponovo jedan glas premalo

Varaždin bez proračuna, u travnju povjerenik

Obj. 15.02.2017. 12:13


Na današnjoj hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća nije prihvaćen novi prijedlog proračuna. Za proračun je glasalo 12 vijećnika HNS-a, SDP-a, Laburista, HSS-a i nezavisnih, ali to je bila jedna ruka premalo za izglasavanje budući da vijeće ima 25 članova. Na sjednici ih je danas bilo 20, a protiv su bili HSLS, Hrast, Reformisti i nezavisni.

Gradonačelnik Goran Habuš predložio je proračun koji je opisao kao na tragu privremenog financiranja, ali s nužnim projektima – tri vrtića, sportski objekti, 5. i 6. OŠ, dva rotora, udruge, umirovljenici.

– Projekti koji nisu politički. Meni bodovi ne trebaju jer nisam u utrci za gradonačelnika. Bolje imati kakav-takav proračun nego privremeno financiranje. Prijedlog proračuna nema veze s Habuševe dvije plaće, kao je rekao predsjednik HDZ-a. Normalno bi funkcionirali i izbjegli sramotu povjerenika, tri čelna čovjeka Grada u ovoj godini, mene, povjerenika i novog gradonačelnika – kazao je Habuš obrazlažući prijedlog proračuna na prihodovnoj razini 239, a rashodovnoj 244 milijuna kuna.

Nezavisni vijećnik Stepan Cepanec rekao je da ne može podržati proračun jer ni nakon prethodnih proračuna nije ništa napravljeno, a reformistica Natalija Martinčević je kazala da sramota za Grad nije povjerenik već to što uopće nije bilo projekata. Željko Bunić iz HSLS-a je rekao da ova gradska vlast obećava neostvarivo i nemoguće te da je fiskalni kapacitet grada do 225 milijuna kuna. Za nezavisnog Zlatana Avara iz proračuna se izvlačio novac što ne može podržati, dok Hrastov Ladislav Ilčić smatra da povjerenik nije đavao i da je za ovu situaciju kriv gradonačelnik koji nema većinu u Gradskom vijeću. HDZ-ova Otilija Cvetko rekla je da neće podržati proračun kojim se kupuju glasovi.

Nakon što proračun nije dobio dovoljan broj glasova gradonačelnik Goran Habuš izjavio je da mu je žao što nije prihvaćen, ali da je osjećao odgovornost zbog grada da još jedanput pokuša.

– Dozvolio sam si opet da slušam ovakve bedastoće od dijela vijećnika gdje je razvidno da se ide osobno, a ne razumom. Šteta, mislim da dolazak povjerenika nije nešto što gradu treba. Ponovo privremeno financiranje, izbori u svibnju, vrlo vjerojatno drugi krug, u lipnju konstituiranje vijeća i tek negdje realno u srpnju ili čak kolovozu proračun. Mislim da smo izgubili vrijednih šest mjeseci, ali odluka vijećnika je takva. Povjerenik će biti do novog gradonačelnika, a ja više neću predlagati novi proračun. Gradskog vijeća u ovom sazivu više neće biti. I predsjednik Vijeća Hehet se oprostio od vijećnika. Ja ostajem tu do prvog travnja bez obzira što je to simboličan datum. Nakon toga se povlačim iz političkog života – kazao je Habuš.


n.k. / www.aktualno.hr
//sadrzaj kraj


 
<
>