Aktualno hr - Varaždin - Novi Marof - Čakovec - Međimurje - aktualne vijesti i događanja Sjeverozapadne Hrvatske

U Varaždinskoj županiji 217 oboljelih u siječnju

U Zagrebu četvrta žrtva gripe

Nažalost, u Zagrebu je potvrđena još jedna smrt, starije muške osobe koja je preminula od upale pluća, koja je nastala kao komplikacija gripe, piše Slobodna Dalmacija. Laboratorijskim analizama utvrđeno je da je muškarac u tijelu imao virus gripe tipa A (sezonska gripa).

Ovo je, od početka epidemije gripe u Hrvatskoj, drugi smrtni slučaj u Zagrebu u kojemu je dokazan virus gripe i s dva slučaja iz Splita, broj smrtno stradalih od gripe u Hrvatskoj se popeo na četiri.

Prema najnovijim pokazateljima, u Hrvatskoj do sada ima 8200 službeno prijavljenih slučajeva gripe, a prevladava s više od 90 posto gripa A ili sezonska gripa. Gripa ne jenjava i dalje je epidemija prisutna i očekuje se da će intenzitet gripe biti isti, najvjerojatnije do kraja veljače. S toplijim vremenom i izlaskom građana na otvoreno gripe će, kažu liječnici, biti sve manje.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u Varaždinskoj županiji u prosincu je zabilježeno ukupno 160 slučajeva gripe, a u prvom tjednu siječnja 217. Najviše je oboljelih između 30 i 64 godine, njih 60 u prosincu te 120 u siječnju.

Iz Zavoda podsjećaju da se od gripe možete zaštititi cijepljenjem, zdravim navikama da ojačate imunološki sustav, redovitim bavljenjem tjelesnom aktivnošću barem pola sata dnevno, pravilnom prehranom i odvajanjem vremena za dnevni odmor, izbjegavanjem kontakta s oboljelima od gripe, odlazaka u zdravstvene ustanove ili na duga mjesta gdje se ljudi grupiraju u vrijeme trajanja epidemije gripe te redovitim pranjem ruku sapunom i tekućom vodom osobito nakon povratka izvana.

Gripa se liječi uzimanjem antipiretika i analgetika za snižavanje temperature i bolova, uzimanjem toplih napitaka i vitamina C, odnosno nadoknadom izgubljene tekućine, izbjegavanjem teške hrane i preferiranjem juha te ostajanjem u krevetu za vrijeme bolesti, a nikako raditi. Preporučuju da se javite liječniku u slučaju jakog i bolnog kašlja, jake grlobolje i natečenih limfnih čvorova, povraćanja, neidentificiranog osipa, poremećaja svijesti ili u slučaju pogoršanja osnovne kronične bolesti.


n.k. / www.aktualno.hr / slobodnadalmacija.hr
//sadrzaj kraj


Neočekivana greška ! 2017-02-27 19:40:27

warning : simplexml_load_string() [function.simplexml-load-string]: Entity: line 111550: parser error : xmlParseCharRef: invalid xmlChar value 31

index, line: 933