Aktualno hr - Varaždin - Novi Marof - Čakovec - Međimurje - aktualne vijesti i događanja Sjeverozapadne Hrvatske

Nakon boravka u Varaždinskoj županiji

Predsjednica Republike uputila pismo predsjedniku Vlade

Nakon svog boravka u Varaždinskoj županiji predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uputila je dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Boži Petrovu uz apel da pokrene prve korake prema razvojnim ciljevima Županije, uz naglasak kako se nakon boravka, kako u Varaždinskoj, pa zatim i u Međimurskoj županiji, uvjerila u dostignuća, u vrijednosti poduzetničkih projekata i pothvata te u velike razvojne potencijale ovog kraja.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar istaknuo je zadovoljstvo što je predsjednica nakon izmještenja svog Ureda obavijestila izvršnu i zakonodavnu vlast RH o problemima te prijedlozima rješenja.

– Veseli me što je nakon niza sastanaka, molbi i dopisa prema Vladi i ministarstvima, ovo pismo s tako visoke razine otišlo prema onima koji donose odluke. Predsjednica je dokazala kako njen boravak u Varaždinskoj županiji nije samo protokolarni, već konkretni i kako smo svi zajedno uspjeli nametnuti teme koje su nam od strateškog značaja za Županiju – istaknuo je župan Štromar dodavši kako je predsjednica u pismu istaknula kako se uvjerila da je županijski ustroj područne (regionalne) samouprave dobar te da ga politički, funkcijski i fiskalno treba osnaživati do optimuma funkcijskih mogućnosti kako bi država bila što više rasterećena obveza koje nisu nužno u njezinoj nadležnosti.

Predsjednica RH u pismu je istaknula nekoliko pitanja koja su naglašena u Varaždinskoj županiji – upravljanje državnim nekretninama gdje se predlaže donošenje Izmjena i dopuna Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH tako da se neiskorištene nekretnine koje nisu strateške za državu daruju JLS-ima, kao i osiguranje fiskalnog kapaciteta JLS-a. U tom cilju predlažu se Izmjene i dopune Zakona o regionalnom razvoju – indeks poravnanja kojim bi se JLS-ima temeljem geostrateškog položaja osigurao minimalni prihod od 1.500 kuna po stanovniku s osnova poreza na dohodak i imovine.

Predsjednicu se posebno dojmio posjet Prvoj gimnaziji Varaždin gdje se gimnazijski program obrazovanja uspješno nadograđuje u STEM područjima, pa smatra da bi dobra iskustva u području obrazovanja iz Varaždinske županije trebala naći svoje mjesto i u okviru nacionalnog obrazovnog kurikuluma.

Usprkos postignutim rezultatima naše Županije u obrazovanju i djelovanju centara izvrsnosti koji su primjer drugim sredinama, financijske obveze države prema Županiji u području obrazovanja, ne izvršavaju se, što je i predsjednica naglasila. Poštivanje Sporazuma o sufinanciranju troškova najamnina za školske građevine izgrađene po modelu JPP-a: „Nadležno ministarstvo ne odgovara na brojna pisma i apele, Županija ostaje bez sredstava za provedbu razvojnih projekata, dok država istodobno i dalje izdvaja sredstva za 50 % troškova Arene Varaždin u iznosu većem nego što se traži za 32 građevine osnovnih i srednjih škola.“

Župan Štromar zaključio je kako nakon potpore predsjednice RH očekuje poteze ministara i Vlade Republike Hrvatske.


www.aktualno.hr
//sadrzaj kraj


Neočekivana greška ! 2017-02-27 19:39:01

warning : simplexml_load_string() [function.simplexml-load-string]: Entity: line 111550: parser error : xmlParseCharRef: invalid xmlChar value 31

index, line: 933