Aktualno hr - Varaždin - Novi Marof - Čakovec - Međimurje - aktualne vijesti i događanja Sjeverozapadne Hrvatske

Vlado Vujović uoći SP

Možemo daleko, ali možemo i ispasti

Obj. 12.01.2017. 05:37


Utakmicom između domaćina Francuske i Brazila danas počinje Svjetsko rukometno prvenstvo koje je nama Hrvatima uvijek izuzetno zanimljivo i uzbudljivo ponajprije zbog naših rukometaša koji nas već godinama „hrane“ medaljama. Nakon neuspjeha na Olimpijskim igrama u Riju prošlog ljeta pred izbornikom Babićem, koji je prvo podnio pa onda povukao ostavku, veliki je ispit u kojem mora rehabilitirati sebe, ali i reprezentaciju. O nadolazećem prvenstvu, o mogućnostima naših i drugih reprezentacija porazgovarali smo sa trenerom GRK Varaždin Vladom Vujovićem čije su opservacije uvijek zanimljive.

- U rukometu je po snazi najslabije natjecanje na Olimpijadi, pa slijedi Svjetsko, a onda Europsko prvenstvo gdje je i najveća koncentracija kvalitete. Ovo Svjetsko prvenstvo igrat će se drugačije nego prethodna jer nakon grupne faze slijedi tzv. „knock-out“ faza i zato nije nebitno s koje ćemo pozicije krenuti kako bismo izbjegli one jače protivnike. Naša grupa je relativno lagana i nebi trebalo biti problema – započeo je Vujović.

Hrvatska će nastupiti u malo izmjenjenom sastavu u odnosu na posljednja natjecanja. Što možemo očekivati?

- Teško je reći što možemo očekivati. Gledajući ovaj Croatia Kup u Umagu igrom nitko ne može biti zadovoljan, međutim sve je to još u fazi brušenja forme. Pretpostavljam da su pripreme koncipirane tako da se polako dižemo u formi, iz utakmice u utakmicu. Prvu igramo sa Saudijskom Arabijom koja će nam poslužiti za uigravanje, baš kao i Čile. Možemo daleko dogurati, ali možemo i rano ispasti.

Francuska je domaćin i veliki favorit.

- Francuzi su u ovo prvenstvo uložili 30 milijuna eura i ništa neće prepustiti slučaju. Mijenjali su neke igrače, imaju puno novih, mlađih, koje ne poznajemo, ali ostali su i oni stariji. Najveća promjena je na klupi gdje je Onestu zamijenio Dinart. Ipak, kao i prije, u igri Francuske sve se vrti oko braće Karabatić i Omeyera na golu. Oni su temelj jake Francuske.

Francuzi nikako da se zasite medalja. Osvojili su sve što se moglo osvojiti. 

- To je u njihovom duhu. Kao nacija i kao zemlja bili su velika imperijalistička sila. Vrlo su ponosni, gordi, veliki su profesionalci. Poznajem velik broj njihovih reprezentativaca, naročito Omeyera koji i dan danas brani kao da ima 20 godina, a samo zato jer mu je „u krvi“ želja da bude najbolji.

Koga ćemo još uvrstiti u uski krug favorita ovog SP?

- Njemačku kao europskog prvaka sigurno. Pokazala je zadnjih godina najveći iskorak, ali imat će jedan problem. Njihov izbornik Sigurdsson potpisao je uoći ovog prvenstva ugovor s Japanom i to im može biti jedna mala otežavajuća okolnost. Dance nikako ne smijemo zanemariti. Oni su uvijek favoriti, rukomet je kod njih nacionalni simbol, nešto najsvetije. Znači Francuska, Njemačka, Danska i Hrvatska su u najužem krugu favorita.

Bit će zanimljivo vidjeti kakve će rezultate ostvariti nama dva vrlo dobro poznata i draga trenera. Veselin Vujović sa Slovenijom i Lino Červar sa Makedonijom. 

- Poznajem obje reprezentacije jako dobro. Makedonija je još u fazi stvaranja. Mogu iznenaditi „tu i tamo“, ali sigurno ne mogu dogurati daleko. Slovenska reprezentacija je vrlo zanimljiva, dobro uigrana. Bivši izbornik Slovenije postavio je odlične temelje i Slovenija je u zadnje vrijeme iznjedrila puno mladih i kvalitetnih igrača kao što su Blaž Janc, koji je nedavno potpisao za Kielce, i mali Blaž Dolenc koji je pristupio Barceloni. Znači imaju kvalitetu. Možda im mali hendikep predstavlja to što nemaju pucače sa vanjske linije. Mogu Slovenci puno, ali ne vjerujem da mogu napraviti neko veliko iznenanđenje – završio je Vladimir Vujović koji će biti naš stručni komentator događaja na ovom Svjetskom prvenstvu. 

www.aktualno.hr/r.l.  

//sadrzaj kraj


Neočekivana greška ! 2017-02-27 19:37:51

warning : simplexml_load_string() [function.simplexml-load-string]: Entity: line 111550: parser error : xmlParseCharRef: invalid xmlChar value 31

index, line: 933