Aktualno hr - Varaždin - Novi Marof - Čakovec - Međimurje - aktualne vijesti i događanja Sjeverozapadne Hrvatske

Agencija za razvoj Varaždinske županije

EU fondovi trebaju se koristiti u još većoj mjeri na svim razinama (III)

Obj. 02.01.2017. 17:32


Na završetku godine, koja je po mnogim analizama bila najuspješnija u povlačenju EU sredstava, te novinama i izazovima koje razvojne agencije, ali i potencijalne prijavitelje očekuju u nadolazećem periodu razgovarali smo s direktorom AZRA-e Krunoslavom Lukačićem.

Kakva je trenutno situacija s mjerama ruralnog razvoja i ponovnim odgađanjem natječaja za JLS-e?

Upravo je zatvoren natječaj u sklopu mjere 7 – provedba tipa operacije 7.2.2. Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta, a u sklopu kojega je AZRA prijavila nekoliko projekata za JLS-e s područja Varaždinske županije i izvan nje, koji su aplicirali projekte izgradnje i/ili rekonstrukcije nerazvrstanih cesta na svom području.

Nažalost da, opet je odgođena objava natječaja za tip operacije 7.4.1. ulaganja u vrtiće, vatrogasne domove, kulturne centre i sl., koji je trebao biti raspisan već nekoliko puta i kojega najviše očekuju sve općine i gradovi. Nadamo što skorijem raspisivanju jednog od najvažnijih natječaja za JLS-e.

Treba spomenuti i da se prve isplate za izrađene strategije razvoja koje smo prijavljivali u sklopu Podmjera 7.1. Sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj općina i sela u ruralnim područjima i njihovih temeljnih usluga te planova zaštite i upravljanja koji se odnose na lokalitete Natura 2000 i druga područja visoke prirodne vrijednosti, očekuju. Riječ je o ukupno 8 strategija za općine s područja Varaždinske županije vrijednosti većoj od pola milijuna kuna, koje su završene ili pred usvajanjem te su podneseni zahtjevi za isplate te za 7 JLS-a izvan Varaždinske županije vrijednosti pola milijuna kuna.

Kakve su vijesti za OPG-ove, poduzetnike?

Aktualna je objava natječaja za mlade poljoprivrednike za tip operacije 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“ koji je otvoren od 21. prosinca 2016. godine. A moguće je ostvariti potporu od 50.000,00 eura bespovratno.

Jedna od dobrih vijesti je da je u sklopu mjere 4 Ulaganja u fizičku imovinu, Podmjere 4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda, operacije 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, na području Varaždinske županije završeno ulaganje u modernizaciju jedne tvornice za preradu povrća, vrijednosti 12,4 milijuna kuna, za što je ostvaren povrat od 50 % iz EU, a čiju pripremu i provedbu je odradila AZRA.

U tom ćemo smjeru nastaviti i u ovoj godini, s tim da se nadamo da se planirani rokovi za raspisivanje natječaja neće opet iznova pomicati što povlači za sobom cijeli niz povezanih negativnih posljedica, s čime smo nedavno upoznali i predsjednicu Republike za njezinog posjeta Varaždinskoj županiji.

Isto tako, i dalje će nam u fokusu biti institucije i korisnici s područja Varaždinske županije, čemu smo uvijek i posvećivali najveći dio svog posla kako bismo u našu Županiju privukli znatnija EU sredstva, ali svakako ćemo naša stručna znanja, iskustva i brojne reference u pripremi i provedbi uspješnih projekata prenositi i izvan Varaždinske županije te na taj način promovirati AZRA-u i Varaždinsku županiju.

Nadamo se kako će se i procedure pojednostaviti kako bi se korisnici, posebno poduzetnici, lakše i s većom inicijativom odlučivati na uključivanje u pripremu EU projekata. Naime, i dalje velike mogućnosti stoje na raspolaganju korisnicima iz svih sektora, samo je potrebno odlučiti se i iskoristiti mogućnosti za dobivanje bespovratnih sredstava, a uz stručan i kvalitetan tim to je puno sigurnije i lakše, pri čemu AZRA uvijek stoji na raspolaganju svim potencijalnim prijaviteljima.

Na kraju, koristim ovu priliku da svim našim dosadašnjim klijentima i partnerima, kao i budućim korisnicima, zaželim još uspješniju 2017. godinu s puno novih realiziranih projekata i još boljim poslovnim rezultatima.


www.aktualno.hr
//sadrzaj kraj


Neočekivana greška ! 2017-02-27 19:37:09

warning : simplexml_load_string() [function.simplexml-load-string]: Entity: line 111550: parser error : xmlParseCharRef: invalid xmlChar value 31

index, line: 933