Aktualno hr - Varaždin - Novi Marof - Čakovec - Međimurje - aktualne vijesti i događanja Sjeverozapadne Hrvatske

Agencija za razvoj Varaždinske županije

EU fondovi trebaju se koristiti u još većoj mjeri na svim razinama (I)

Obj. 31.12.2016. 17:31


Na završetku godine, koja je po mnogim analizama bila najuspješnija u povlačenju EU sredstava, te novinama i izazovima koje razvojne agencije, ali i potencijalne prijavitelje očekuju u nadolazećem periodu razgovarali smo s direktorom AZRA-e Krunoslavom Lukačićem.

Kako biste opisali trenutno situaciju u povlačenju EU sredstava s osvrtom na godinu na izmaku?

Možemo reći, da smo unatoč svim problemima i preprekama s kojima smo se susretali u proteklom periodu, od čega najviše neraspisivanje najavljenih natječaja, zadovoljni s rezultatima, ali i promjenama koje su se počele događati u sustavu EU fondova u Hrvatskoj, s ciljem pojednostavljenja procedura koje će omogućiti snažnije korištenje EU sredstava.

Koje nas sve novosti očekuju i kako će se to odraziti na agencije?

Prije svega cilj je korisnicima olakšati postupke, a jednim dijelom se to odnosi i na razvojne agencije, koje bi trebale postati u potpunosti produžena ruka ministarstva, što dosad nije zaživjelo.

Tako nas očekuje i donošenje izmjena i dopuna Zakona o regionalnom razvoju, kao i izmjene postupka akreditacije nas regionalnih koordinatora. I dalje jačamo kapacitete zaposlenika javnopravnih tijela s područja Varaždinske županije, posebno naših JLS-a za pripremu i provedbu projekata, kroz edukaciju i informiranje, a upravo je i to cilj projekta koji nam je odobren od strane ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU u vrijednosti od 1.400.000,00 kuna. Isto tako, i naši se djelatnici kontinuirano usavršavaju kako bi ta znanja mogli prenositi na ostale dionike.

Obzirom da se zatvaraju određeni programi, a u novim programima mijenjaju se prioriteti natječaja, što povlači za sobom i druge probleme, kao što su opravdanost, uspješnost projekata, ali i uključivanje većeg broja stručnih korisnika (od kojih su većina institucija proračunski korisnici Županije što povlači za sobom i financijske kapacitete) suočavamo se s brojnim problemima i izazovima, no ukoliko se posloži sustav na nacionalnoj razini mogla bi se poboljšati uspješnost u povlačenju EU sredstava na svim razinama.

Na kojim projektima od strateške važnosti za Varaždinsku županiju radi AZRA?

Provodi se nekoliko projekata u različitim područjima u koje je uključena AZRA kroz pripremu ili savjetodavnu ulogu, kao što su projekti u zdravstvu, od poboljšanja palijativne skrbi u Novom Marofu, jedan od važnijih projekata u zdravstvu, vrijednosti oko 50 milijuna kuna. Zatim pripremamo projekt  usmjeren na poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini kroz koji će se financirati opremanje Doma zdravlja Varaždinske županije, te koncesionara, kao i manji infrastrukturni zahvati na Domu zdravlja, do vrijednosti od gotovo 12 milijuna kuna.

I dalje je velika važnost dana projektima u obrazovanju, pa je nedavno prijavljen projekt usmjeren na darovitu djecu u sklopu natječaja Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini kroz koji će se poboljšati razvoj potencijala darovitih učenika kroz omogućavanje (rane) identifikacije darovitih u obrazovnim ustanovama Varaždinske županije. U pripremi su i projekti za škole s područja Varaždinske županije u sklopu natječaja Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.

Isto tako, u suradnji s Varaždinskom županijom vodimo projekt „Osiguranje prehrane djece u osnovnim školama u 9 hrvatskih županija za školsku godinu 2016./2017“, ukupne vrijednosti 1.385.628,00 kuna, za 1450 djece iz 33 osnovne škole kojima je Županija osnivač. Također, u suradnji s Varaždinskom županijom provodimo projekt „Uz tebe sam“ treći po redu projekt osiguravanja pomoćnika i stručnih komunikacijskih posrednika Varaždinske županije ukupne vrijednosti 1.996.064,20 kuna kroz koji su osigurana ukupno 45 pomoćnika u nastavi za 46 djece iz osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije. Tu su i projekti koje vodimo za druge institucije s područja Varaždinske županije, poduzetnike i JLS-e iz različitih programa. Možemo izdvojiti 2 projekta veće vrijednosti, od kojih je jedan, projekt razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području regije sjeverne Hrvatske koji provodimo zajedno s Varaždinskom županijom, vrijednosti 5.199.537,50 kuna, sufinanciran iz OP Promet 2007.-2013. Također, provodimo projekt za tvrtku Kircek d.o.o. kroz koji će se proširenjem i diversifikacijom proizvodnih kapaciteta stvoriti osnovni preduvjeti za daljnji razvoj i optimizaciju proizvodnog procesa u poduzeću, vrijednosti preko 10 milijuna kuna, odobren u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“


www.aktualno.hr
//sadrzaj kraj


Neočekivana greška ! 2017-02-27 19:40:15

warning : simplexml_load_string() [function.simplexml-load-string]: Entity: line 111550: parser error : xmlParseCharRef: invalid xmlChar value 31

index, line: 933