Aktualno hr - Varaždin - Novi Marof - Čakovec - Međimurje - aktualne vijesti i događanja Sjeverozapadne Hrvatske

Razgovor: Mario Vdović

PZC Varaždin – izvoditelj zimske službe (IV)

Obj. 21.12.2016. 19:58


Završavamo razgovor na temu rada zimske službe na području Varaždinske županije u kojem je sugovornik član Uprave PZC Varaždin Mario Vdović.

Kakva je suradnja s policijom?

Naravno da vozači moraju imati propisanu opremu, odnosno moraju imati zimske gume na sva četiri kotača. U određenim uvjetima kada intenzivno pada snijeg možemo proglasiti zimske uvjete što znači zabranu prometa za kamione tegljače. To se vrlo rijetko događa. U zadnje vrijeme čak se promet s autoceste preusmjerava na državne ceste koje imaju dosta slabije prometne elemente. Svi smo mi očekivali da će se ipak autocesta na naki način jače održavati, međutim ponekad dolazi do obrnute situacije. Ali moramo biti spremni i na to. Imamo jako dobru suradnju s policijom koja nam u vrijeme intenzivnog padanja snijega izrazito pomaže, pogotovo na usponima gdje se kontrolira oprema vozača, a oni koji nemaju propisanu opremu se isključuju iz prometa. To nam jako pomaže jer takvi nesavjesni vozači, odnosno nepripremljeni ili oni s manje iskustva, rade nam probleme kad se prepriječe pa dolazi do zastoja. Suradnja s policijskim upravama za sada je bila na visokom nivou i ovom prilikom im zahvaljujem.

Kako ste se, kroz brojke, pripremili za ovu zimu?

Za Varaždinsku županiju ove godine predviđeno je nekih 13 milijuna kuna za zimsko održavanje ceste. Naravno, ne treba se sve potrošiti. Ukoliko ostane nešto novaca od zimske službe to će se korisnije upotrijebiti tijekom ljetnog održavanja cesta. U tu svrhu mi smo pripremili 60 ekipa, 60 kamiona opremljenih ralicama i silosnim posipačima i određeni broj ljudi, količina soli i kamenog posipala. Ako će biti nekakva prosječna zima, ne očekujemo apsolutno nikakve probleme u odvijanju prometa. Naravno, ako bi bilo izdašnije ili duže, spremni smo na sve. Imamo popunjene naše prostore za sol i kameno posipalo, međutim kako zima traje mi poslije svakih intervencija odnosno padanja snijega dopunjujemo svoje silose novim količinama soli tako da smo uvijek spremni.

Željeli ste još nešto poručiti vozačima na kraju?

Još jednom apeliram na sve sudionike u prometu da opreme svoja vozila adekvatnom zimskom opremom. Sada su i određene dionice državnih cesta na kojima je obavezna zimska oprema bez obzira ima li snijega ili ne. Zakon kod nas govori da su zimski uvjeti kada je na cesti snijeg ili led, ali tada je već kasno jer mnogi vozači čekaju prvi snijeg i tada nastaju problemi. Nadam se da ih ipak neće biti.

PZC


n.k. / www.aktualno.hr
//sadrzaj kraj


Neočekivana greška ! 2017-02-27 19:39:23

warning : simplexml_load_string() [function.simplexml-load-string]: Entity: line 111550: parser error : xmlParseCharRef: invalid xmlChar value 31

index, line: 933